Президент Європейської легкої атлетики Свейн Арне Хансен відвідав Київ

004_Свейн Арне Хансен на запрошення Федерації легкої атлетики Києва оглянув головні легкоатлетичні об’єкти столиці. У компанії президента ФЛА Києва Віктора Грінюка, віце-президента Олександра Гринця та генерального секретаря Юрія Кострицького він відвідав стадіон «Піонер», реконструкція якого вже практично завершилася, а також манеж КМШВСМ на Березняках.

007_  002_На «Піонері» норвезького гостя особливо вразило розташування арени (поруч – близько 20 загальноосвітніх шкіл), той факт, що приходити займатися на її бігових доріжках з сучасним покриттям Conica можуть вільно усі охочі, також він відзначив яскравий колір трибун, який налаштовує на позитив. Керівники ФЛАК заявили президенту ЕА про своє бажання створити на базі «Піонеру» Європейський центр розвитку дитячої легкої атлетики і обговорили щодо цього процедурні питання.

003_В офісі Федерації легкої атлетики міста Києва.

001_В суботу, на НСК “Олімпійському”, пан Хансен провів семінар для керівників територіальних ФЛА. Норвезький гість, який обійняв посаду керівника легкої атлетики Старого світу у квітні цього року, розповів присутнім про зміни, які очікують на Королеву спорту у Європі у найближчому майбутньому, за рахунок чого він планує розвивати її популярність, масовість та робити наш вид спорту біль успішним та комерційно привабливим. Зокрема, пан Хансен сказав, що його чи найголовніша мета – максимально наблизити легку атлетику до пересічних громадян. Зробити це можна перш за все за допомогою масових змагань: пробігів, марафонів тощо. Подібні заходи важливі не лише с точки зору популяризації легкої атлетики, але й з точки зору прибутків. Стартові внески, зібрані на цих бігових змаганнях, допомагають існувати та розвиватися багатьом клубам Європи.

Також президент ЕА розповів, що в планах його організації – проводити окремі бігові старти для європейських атлетів. Оскільки конкурувати з африканськими стаєрами їм практично не можливо, подібний крок має стати певним стимулом для представників Старого світу, вони отримають шанс перемагати, а значить – збільшиться їхня мотивація. Окрім цього, за словами Свейна Арне Хансена, позиція ЕА щодо зміни атлетами спортивного громадянства досить жорстка: в Європейській Атлетиці проти подібних «трансферів», а тому ЕА докладає зусиль, аби зміна паспорту виключала можливість переходу атлета від однієї національної федерації до іншої.

На прикладі Норвегії, національну федерацію якої пан Хансен раніш очолював, він розповів, що спорт не фінансується у цій країні з держбюджету взагалі. Там навіть не має профільного міністерства. Натомість, 64% доходів від державних лотерей йдуть на підтримку спорту. Це дозволяє мінімізувати залежність фінансування спорту, наприклад, від фінансової кризи, у випадку настання якої чи не в першу чергу починають економити саме на спортивній сфері.

Також очільник ЕА розповів про принципи функціонування в Європі дитячих та студентських клубів. А також, що хвилювало усіх присутніх, запевнив, що як тільки но ситуація в нашій країні нормалізується, в Україну повернуться престижні міжнародні змагання. Адже, наголосив пан Хансен, Україна має сильних атлетів, користується авторитетом у світі легкої атлетики, має чудові стадіони, на кшталт НСК «Олімпійський», на якому відбувався семінар, а тому дуже цікава Європі.

006_

ФЛАУ

Posted in Новини | Leave a comment