Вода з-під столичних кранів абсолютно непридатна для пиття

Вода, яку п’ють щодня кияни, украй небезпечна. Карієс, випадіння зубів, волосся, гастрит. А за найгіршого прогнозу – онкозахворювання. Ці недуги може підхопити кожен, хто щодня вживатиме звичайну воду з-під крана. Такого висновку дійшли журналісти ТСН. 19.30, які провели власне розслідування якості водопровідної води.

На Деснянській та Дніпровській водопровідних станціях щодня працюють понад сімсот людей. Вони забезпечують 90 відсотків столиці питною водою.

До того, поки вода потрапляє в крани, вона проходить цикл очищування. Спочатку – забір із річки, потім додають коагулянти, флокулянти, хлор та аміак.

“Для того, щоб очистити воду, яка більш забруднена у весняний паводок, ми просто більше використовуємо реагентів. Зараз подвійна доза”, – зізнається голова правління ПАТ АК “Київводоканал” Валерій Ченчевий.

Далі – відстоювання, фільтрація, озонування і подача в трубопровід. Щодоби водоканал аналізує близько тисячі проб води за двадцятьма двома показниками.

Головні джерела столичної водопровідної води – Десна та Дніпро.

“Дніпро і Десна відносяться до 3-го класу забруднення. За деякими якісними показникам, навіть, до 4-ої групи. Вода цих джерел практично не повинна використовуватися як сировина для підготовки питної води”, – наголошує головний інженер департаменту експлуатації водопровідного господарства ПАТ АК “Київводоканал” Володимир Костюк.

“В Києві можна воду брати з крана й пити. Будь ласка, я готовий з любого крана випити води”, запевняє Чанчевий.

Із першого ліпшого крана журналісти набрали 6 літрів та віднесли на перевірку в Інститут хімії води. Уже на першому етапі – біотестуванні – у “живій” водопровідній воді риби гинуть за 30 секунд.

“Приїхали ваші колеги – було 22 хвилини, другий раз – 36 хвилин. Чесно кажучи, я в шоці. Я вперше таке бачу, перший раз за моїх 15 років досвіду. Такого ще не було”, – дивується кандидат біологічних наук інституту колоїдної хімії та хімії води Майя Верголяс.

За півтора тижня готовий повний аналіз: виміряли 33 хімічні, біологічні та мікологічні показники. Майже в третині – перевищення за санітарними нормами: вода більш забарвлена та окислювана, удвічі перевищена каламутність, із надлишком вуглецю та марганцю. Висновок експертизи: ця вода не придатна для пиття.

“Через півроку вже починається захворювання. Якщо є захворювання, воно загострюється, якщо немає – воно набувається. Різні хронічні захворювання – печінка, гастрит, карієс, випадання волосся”, – додає Верголяс

“Вся ця мікрофлора мутована і ці забруднення хімічні, які там є, вони викликають онкозахворювання”, – переконаний доктор хімічних наук, академік НАНУ, директор інституту хімії води Владислав Гончарук.

Не набагато краща за водопровідну і вся бутильована вода. Навіть так звана “дитяча”.

Гончарук пропонує в Києві, наприклад, користуватися тільки артезіанською водою. Але на сьогодні 34 бювети зі 186 не працюють. У їхній воді завищений уміст кремнію, заліза, марганцю та амонію. Причина – застарілі труби та фільтри.

ТСН

Posted in Новини | Leave a comment