До профі вперше долучились аматори. Подробиці Kyiv Athletics Festival

Днями у Києві на столичному стадіоні “Піонер” відбувся Kyiv Athletics Festival на призи президента ФЛАК Віктора Грінюка. Така назва виправдовує формат турніру на всі 100%. Адже це перші для України змагання з легкої атлетики, які зібрали на одній арені професійних атлетів та аматорів. Крім того, до участі долучилися і представники збірної Туреччини. Загалом у змаганнях взяло участь понад 200 учасників, серед яких було 15 турецьких гостей.

І можемо абсолютно сміливо стверджувати що фестиваль “королеви спорту” вдався: профі встановлювали особисті рекорди на відреконструйованій і затишній арені, любителі пробували на смак незвичні для себе стадіонні дисципліни, а журналісти із задоволенням слідкували за таким тандемом поціновувачів легкої атлетики. Жорстка Атлетика, звичайно, не пройшла повз цю подію, тому розповідаємо далі коротко і про головне.

Про результати

Незважаючи на розпал сезону і купу міжнародних змагань у різних куточках світу, на київському стадіоні також можна було побачити найспритніших атлетів країни. Зокрема, варто відзначити перемоги наступних атлетів: Бризгіна Єлизаветаперемогла на 200-метрівці з найкращим для себе результатом сезону (23.95), Тетяна Петлюк без конкуренції змогла набігти на SB на коронній 800-метрівці (2:03.84), Віктор Солянов оформив перемогу на 110 з бар’єрами (14.10), а Должкова Юлія на жіночих коротких бар’єрах (13.56).

Володимир Киц, хоча й обіцяв більше не виходити на старт “півторашки”, знову не втримався і здобув чергову перемогу (3:49.84):

“Сьогодні це мій перший старт після повернення з високогірної підготовки в Киргизстані. Тож завдання було відчути доріжку, перевірити себе, авжеж, треба було дещо швидше починати, але сьогодні не вистачило конкуренції.

Якщо говорити в загальному, то планомірно готуюсь до довших дистанцій: 3000 та 5000 метрів. Цього року дещо затягнувся сезон, адже і в кінці весни мав кілька стартів, і ось зараз теж підводжусь. Найближча ціль – це відбір в Луцьку на Командний чемпіонат Європи, в перший день бігтиму 5000 метрів, і по результату прийматиму рішення, чи стартувати 3000 метрів”.

А от на 800-метрівці навпаки був нетиповий чемпіон: особистим рекордом відзначився Бікулов Дмитро (1:48.31), якого ми звикли бачити на дистанції удвіче коротше:

“Біглося цілком легко, за винятком останніх 50-30 метрів, не дуже потрапив в запланований графік бігу, за планом було 600 м подолати за 1:19.5-1:20, а вийшло 1:19.0, в результаті чого “поставило” на фініші. Які плани на сезон? Ще не знаю, я ж 800 м біг через проблеми з ногою, зараз поки не можу спринтувати на 400 м, нога не витримує високу швидкість. 800 цілком комфортно бігти, але все рівно не виходить на повну включиться в біг. Зараз буду робити МРТ тазостегнових суглобів, щоб знати чи є там проблема, чи ні і наскільки вона серйозна.

Насправді, 800 для мене не нова дистанція, я її і раніше бігав, правда нормально востаннє біг влітку 2011 за 1:50.72, я її припинив тренувати і бігати, тому що мені вона не подобається, здається занадто довгою і нудною. Зараз же через обставини вирішив згадати, як воно бігати 800, і поки начебто не страждаю по дистанції, разовим бігом бігти 800 ще не набридло, а ось бігти в кілька кіл це вже інше питання. Тому сподіватимусь на відновлення, щоб бігти 400 і для початку потрапляти до складу естафетної команди 4х400, а щодо 800 вже буду орієнтуватися за своїм станом. А взагалі, вважаю, що треба Жені Гуцолу допомогти бігти 800 швидше, щоб він не нудьгував у нас на чемпіонатах:)”

Про аматорів

За форматом турніру, опісля виступу профі, надихнувшись їх прикладом, на старт могли вийти аматори. Для них організатори пропонували 3 дистанції на вибір: 100, 400 та 1500 метрів, а дехто обирав одразу декілька.

Дух стадіону, старт з окремих доріжок під постріл стартера та швидкоплинні метри стадіонних дисциплін припали до душі любителям, хоча й для більшості стали таким собі біговим експериментом. Серед усіх учасників найбільше запам’ятався публіці 12-річний Тишкевич Ян, який вразив своїм впевненим фінішем на “півторашці”.

Для багатьох любителів цей старт став відкриттям світу легкої атлетики, викликав нові відчуття але, схоже, що полюбився.

“Чотириста метрів видались надзвичайно підступними. Хоч мене і попереджали, що останні сто будуть нелегкими, але я навіть не міг уявити, що настільки. Таке відчуття, що ти просто не можеш зрушити ноги з місця. Хочеш пришвидшитися, зробити фінішний ривок, але не можеш. Але які це приємні відчуття після фінішу! Неможливо передати цю ейфорію! Тепер це моя улюблена дистанція“, – поділився враженнями учасник 400-метрівки Олександр Маркашов.

Про організацію

Однозначно таке свято не вдалося б без організаторів та партнерів. Так, старт відбувся за підтримки Федерації легкої атлетики міста Київ та бігового клубу Track&Speed Club (який спеціалізується саме на середніх дистанціях).

Водним партнером турніру виступила МОРШИНСЬКА СПОРТ – перше правило тренувань; МОРШИНСЬКА СПОРТ – правильна вода для пітдримання гідробалансу твого організму під час фізичних навантажень.

Призовий фонд забезпечив президент федерації міста Києва Віктор Грінюк, а також ТМ “ТРЕКІНГ”: сучасний вітчизняний бренд, який користується повагою серед спортивної спільноти України. Історія торгової марки почалася 2014-го року з безкоштовної розробки перших трекінгових шкарпеток для потреб української армії! Сьогодні це перший в Україні бренд, який виробляє сучасні захисні шкарпетки і компресійні гольфи для спорту та активного відпочинку, а також військових. Кожна пара від ТМ «ТРЕКІНГ» має в собі вентиляційні зони, додаткову еластичну фіксацію на нозі, захист пальців і п’яти від натирань, адаптивну поверхню стопи, зносостійку пряжу преміум якості без подразнення шкіри та утворення неприємного запаху, практичний дизайн в стилі «унісекс».

Медалі ручної роботи для переможців та призерів усіх дисциплін  вже традиційно створив МС, чемпіон України та Європи masters на 400м з/б Сергій Бородін.

Можливість змагатися на новенькому стадіоні надали СДЮШОР №6 та директор школи Шкарніков Сергій МиколайовичШВСМ м. Києва та Резанов Євген Анатолійович допомагали із електронною системою фіксацією результатів, неоціненною була також допомога з результатами Юрія Кострицького, головного судді Дмитра Миколайовича Нікітенка та головного секретаря Ольги Ісааківни Нікітенко, а також усієї суддівсьої колегії.

З усіма результатами змагань можна ознайомитися тут.
А організатори кажуть, що далі буде!

Жорстка Атлетика

Posted in Новини | Leave a comment