Українці пройшли курс вимірювачів трас AIMS

Greece_course1З 7 по 14 вересня українці Іоланта Хропач і Юрій Кострицький у складі групи з 16 осіб узяли участь у курсі для вимірювачів трас Асоціації міжнародних марафонів і пробігів (AIMS). Курс проводився у штаб-квартирі AIMS в Афінах під головуванням інструкторів Асоціації Х’ю Джонса і Тадеуша Джєконскі.

«З кожним роком у країнах СНД й Україні зокрема зростає кількість різноманітних марафонів і пробігів, а от вимірювачів трас, визнаних AIMS та IAAF, у нас немає. А вони просто необхідні для того, щоб траса була сертифікована, тобто щоб учасники й організатори змагань були впевнені в її довжині і результати на ній були офіційними і визнавалися IAAF та ЕА. Крім того лише пробіги по сертифікованих трасах можуть входити до календаря AIMS, на який орієнтуються і яким користуються всі бігуни світу при плануванні змагального сезону, – розповідає Юрій Кострицький. – Власне, як виникла AIMS? У 1980-х роках у США під час одного з пробігів було встановлено світовий рекорд. Але коли трасу переміряли, з’ясувалося, що вона коротша, ніж має бути. І в IAAF цей рекорд, звісно, не зарахували. Після цього організатори пробігів і марафонів і вирішили створити міжнародну асоціацію, яка б виробила чіткі критерії вимірювання трас і слідувала їм».

Як розповів Кострицький, сертифікат трасі видається на п’ять років. Але варто змінитися бодай одній її точці, як необхідно все міряти спочатку.

Під час курсу AIMS його учасники отримали теоретичні знання про основні принципи вимірювання трас і навчилися застосовувати їх на практиці.

«Майже весь тиждень, який тривав курс, кожен день для нас починався й закінчувався на велосипедах. Цей транспорт став нашим супутником під час усього перебування в Афінах, – розповідає Іоланта Хропач. – Кожен день у нас був семінар, на якому викладали теорію. Відразу після цього ми їхали виконувати практичні завдання. За допомогою спеціального пристрою, лічильника Джонса, ми вимірювали траси. Щоразу викладачі давали нам різні завдання, вчили нас вимірюванням за різних погодних умов (вітру, дощу, температури), в залежності від покриття доріг та кута їх нахилу тощо. Практичними завданнями день не завершувався. Після них ми знову збиралися всі разом в офісі AIMS, порівнювали наші показники буквально до сантиметрів, розбирали й аналізували кожне завдання».

Greece_course2Попереду в учасників курсу екзамен. Їм потрібно буде виміряти кілька трас і надіслати звіти інструкторові AIMS. Після чого, у разі вдалого складання іспиту, вони можуть бути рекомендованими AIMS та IAAF і отримати акредитацію вимірювача ступеня В.

«У якості нашого першого завдання планується вимірювання траси для спортивної ходьби в Івано-Франківську. Точні дати поки що назвати не можемо, але це має відбутися до проведення чемпіонату України зі спортивної ходьби на 50 кілометрів і Кубку «Вечірній Івано-Франківськ», – повідомила Іоланта Хропач.

ФЛАУ

Posted in Новини | Leave a comment