Юлія Левченко: 2,01 таких помилок не прощає

Нарешті Україна святкує медаль Чемпіонату світу, автором якої стала 19-річна Юлія Левченко. І хоча Юля ще виступає у віковій категорії молодь (де цього року здобула золото Чемпіонату Європи), вона продемонструвала сьогодні бездоганний професіоналізм і найвищий рівень майстерності.

Наша висотниця як справжній швейцарський механізм відпрацювала на 6-х висотах, перелітаючи планку кожного разу з першої спроби, без жодних зайвих емоцій вирушала готуватись до нової висоти, стрибала і знову стримано йшла готуватись до наступної. Лише діставшись позначки на рівні особистого, – 1.99 метри, Юля дала волю емоціям. Та потім дійшла справа до планки на висоті на 4 сантиметри вище особистого! І тут вже спрацював професіоналізм. Юля з першого разу не подолала цю висоту, хоча і була дуже близькою. Та зібравшись, з другого разу наша неймовірна стрибунка перелетіла цю висоту і, таким чином, здобула срібло світового чемпіонату. Чи була Юля здивована цим стрибком? Жорстка Атлетика дізналася про все у спортсменки одразу ж після кола пошани Олімпійським стадіоном.

Ти шалено раділа в Белграді бронзі Чемпіонату Європи, тут ти була більш стриманою. Чи можна порівняти емоції тут і там?

Щодо емоцій, може я трошки підросла (посміхається, прим. ред.)? Я розуміла, що потрібно cконцентруватися і викладатися на всі 100 відсотків і на помилки немає часу. Я дуже боялася сьогодні дати десь якусь похибку, тому я хотіла сконцентруватися. Спочатку було важко, було навіть гірше ніж на кваліфікації по відчуттям, я не відчувала ніг, не розуміла, що відбувається. Але потім я зрозуміла, що я не хочу стрибати другу і третю спробу, тому брала все з першої.

Нам Юрій Кіщенко розповів, що говорив тобі перед фіналом, що ти готова стрибати на 2,01, а ти йому не вірила…

Дякую Юрі дуже за це (прим.ред. Юрій – чемпіон України на 1500 метрів, хлопець Юлі). Бачите, він мене добре знає, це і його заслуга також.

Коли ти взяла 2,01 у тебе на обличчі були незрозумілі емоції, ти вірила що ти взяла цю висоту?

Чесно, я трошки боялася себе в цей момент. Я розуміла, що я можу її стрибати, але мені було і страшно. У мене ще сезон не завершується, і я боялася, чи витримаю напругу з цим результатом. Але я бачила, що можу стати другою, це було реально і мені не хотілося втрачати позицію. Тому робила все, що могла. Я не скажу, що зробила її ідеальною, тому коли приземлилась, то подумала, що 2.01 таких помилок не прощає. Але вийшло!

Коли ти лежала між спробами, ти щось навколо себе чула? І про що ти думала в цей момент?

Коли ми їхали сьогодні на стадіон, я побачила атракціони поруч у парку. Я подивилася на один з них – він просто нереально високий! Я таке не люблю, коли я сідаю на такі атракціони, мені одразу стає погано. Я боюсь висоти, як би дивно це не звучало! І тоді я подумала: слава Богу, що мені не треба йти на ці атракціони, добре, що я йду на стадіон і буду займатися улюбленою справою. Якщо б мені дали вибір стрибати і витримувати шалену публіку чи сидіти на цьому атракціоні, я б нізащо б не обрала атракціон. Тому в секторі я загадувала атракціон і думала – як добре, що я тут!

Зазначимо, що перемогу відсвяткувала лідер світового сезону Марія Ласіцкене (2.03), яка виступає під нейтральним прапором. На третій сходинці – представниця Польщі Каміла Ліцвінко (1.99).

Для України це п’ята нагорода у жіночих стрибках у висоту на світових першостях та перша за останні 16 років! До цього на п’єдестал пошани чемпіонатів свтіу 4 рази підіймалася Інга Бабакова, в активі якої золото, два срібла та бронза.

Яроцька Ольга для Жорстка Атлетика

Posted in Новини | Leave a comment