Визначилися чемпіони України з півмарафону й переможці Work.ua Київського півмарафону

Київський півмарафон повернувся до звичного режиму оффлайн, зібравши 19 вересня на Контрактовій площі понад шість тисяч любителів бігу з різних куточків не лише України, а й світу. Цього року титульним партнером змагань виступила компанія Work.ua, а в їхніх рамках відбувся чемпіонат України з півмарафону.

«Цей півмарафон уже перетворився на традицію для столиці України. Ми проводимо його водинадцяте, й це класний показник, – говорить Дмитро Черніцький, генеральний менеджер організатора змагань Run Ukraine. – На старт вийшли атлети з 28 країн. У рамках півмарафону відбувся чемпіонат України, таким чином ми поєднали професійний спорт з любительським та сімейним, адже напередодні у парку Пушкіна ми проводили дитячі й сімейні забіги.

Такі події – це магніт для всіх, хто веде здоровий і активний спосіб життя. Коли люди знають про забіги, вони до них готуються, відповідно розподіляють час. А коли був карантин, хтось взагалі перестав бігати, хтось переорієнтувався в інші види.

Ми раді, що нам вдалося зберегти ядро події, всі сервіси. Так, десь ми скоротилися, сьогодні трішки нижчий призовий фонд, але ми будемо нарощувати м’язи, щоб наступного року знову стати ще сильнішими».

«Ми всі чекали, коли півмарафон повернеться в оффлайн, і сьогодні перший день нового етапу, – говорить співзасновник Work.ua Артур Міхно, який цього дня подолав дистанцію 10 км з особистим рекордом. – Так, сьогодні учасників дещо менше, ніж було в попередні роки, адже змагання збирали й удвічі більше бігунів. Але впевнений, що це етап розігріву й сонце ще обов’язково вийде. Тож нехай це почнеться з сьогоднішнього дня».

На старт чемпіонату України з півмарафону вийшли рекордсмени країни Богдан-Іван Городиський і Євгенія Прокоф’єва. Дистанцію бігли також учасники Олімпійських ігор, чемпіонатів світу і Європи Дар’я Михайлова, Микола Нижник, Дмитро Сірук, Юрій Русюк та інші. Проте фаворити підтвердили свій статус і впевнено перемогли.

«Олімпійські ігри були не так давно і ці змагання є етапом підготовки до чемпіонату світу з півмарафону. З огляду на це, результати сьогодні нормальні, – говорить віцепрезидент ФЛАУ й президент ФЛА м. Києва Віктор Грінюк. – Перші номери команди підтвердили свій статус і перемогли. До призових трійок також ввійшли ті, хто демонстрував високі результати й до цього старту».

Богдан-Іван Городиський зі стовідсотковою впевненістю не береться говорити про те, чи поїде на чемпіонат світу з півмарафону, адже сезон лише закінчився й плани на наступний саме в процесі обговорення, як і у Євгенії Прокоф’євої. Проте у разі, якщо Городиський все ж вирішить виступити в Янчжоу у березні наступного року, місце в збірній йому вже гарантовано – згідно з критеріями відбору, до команди потрапляють чемпіони України з півмарафону за умови виконання нормативу. У чоловіків він дорівнює 1:04:00 год, а Богдан-Іван переміг у Києві з часом 1:03:41 год.

«Перші два кілометри я біг разом з основною групою, а далі вже долав дистанцію сам, – говорить Богдан-Іван Городиський. – Погодні умови, звісно, дещо вплинули на результат (у Кєві було досить холодно й дощило – прим.авт..), хоча дощ під кінець розминки припинився. Звісно, хотілося пробігти швидше, але, зокрема, з огляду на сказане вище, результат і сам біг були непогані».

Натомість Євгенію Прокоф’єву від холоду рятувало тепло її вболівальників. «Мені біглося тепло й класно, оскільки була дуже велика підтримка. Попри дощ, підтримати мене прийшло стільки друзів!.. Я навіть не очікувала! – зізнається Прокоф’єва. – Я хотіла перемогти, адже це свято, яке відбувається в Києві – місті, де я живу досить давно. Тож я просто не могла не взяти участь у півмарафоні, тим більше що цього року його ще й об’єднали з чемпіонатом України.

Спеціально до цих змагань я не готувалася, але моєю метою було бігти кожний кілометр по 3:30 хвилини, хотіла виконати норматив на чемпіонат світу – 1:13:30 год. Але коли зрозуміла, що трішки не вкладаюся, просто почала бігти й отримувати насолоду від цього».

Прокоф’єва стала чемпіонкою України з часом 1:14:11 год. Якщо вона виконає норматив на наступних міжнародних змаганнях з півмарафону, які входять до календаря WA та EA у кваліфікаційний період, то тим самим забезпечить собі місце в команді.

Ознайомитися з умовами й критеріями відбору на чемпіонат світу х півмарафону можна ТУТ.

У рамках Work.ua Київського півмарафону також відбулися забіги на 10 км та 4.2 км, Ветеранська десятка, естафета, командні старти, дитячі й сімейні забіги.

Ознайомитися з усіма результатами змагань можна ТУТ.

Posted in Новини | Leave a comment